Friday, February 4, 2011

cAra MnGuNaKan PerKatAAN assalammualaikum..

hai Pembaca.....
dah lama sgt aku x update blog niyh...
ari Niyh aku Nak kongsi cara mEnggunakan perkataan
ASSALAMUALAIKUM...

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??
Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH..
Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita
tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara
memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu 

“Waalaikumussalamwarahmatulallahhi wabarakatuh”

 Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan “Assalamualaikum” dan Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam, saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah “WAALAI KUMUS SALAM” dan bukannya  “WAALAI KUM SALAM” 

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai GUNA perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna  “Semekom”  kerana “Semekom”bermaksud
“Celaka Kamu.”Gunakan perkataan“ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

>Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

 Sekian, semoga ada manfaatnya


Monday, December 27, 2010

rEuNion uReSS

hai..
25/12/2010...
tarikh ni aku akan kenang sampai ble2x..
coz pd tarikh niyh la..faiz buat sesuatu yg aku tnggu slama niyh..
hihihi..
selama 8 tahun hubungan kitorg bru kli niyh dye memberitahu hasrat hati..
bila dye meluahkan hasrat hati uh..
aku rasakan aku lah org yg plng gmbira masa tu..
hihi..
acctually tarikh niyh sbnrnye bdk2 skola faiz wt reunion..
sbnrnye aku bkn la bdk uress..
tp juz myebok jew..
aku myebok pon coz pakwe aku dlu skola uress..
hihihi..
tp pda wktu niyh aku xrse mcm reunion pon..
aku rse cm hari pertama hubungan kitorg terjalin je..
hik3..
pe aku merepek niyh..
hahahahaha
sbnr aku xtw nk cte pe sbnrnye..
mse reunion niyh kitorg g men bowling, tgk wyg,
makan n bgambar..
mmg enjoy..
nk tw time ble faiz mnyampaikn hasrat hati dye????
time tgk wyg..
dye kte dye nk pinang aku..
hahaha
n time mkn tbe2 dye said "love u"
mmg lme aku mnantikn 2 ayat tu..
lalalalalallalalalaalalalalalalalalala..
k ar niyh gmbr mse ari reunion uh







sori ar xsume gmbar aku upload..hihihi
enjoy k